НЧ „Стоян Богданлийски 1931”, с. Габра

Дата на публикуване: 20.09.2016 14:39

Началото на читалищната дейност в село Габра е поставено през 1931 г. в къщата на Стефан Христов Свиленов, където се е намирало и първото радио в селото. Около него започват да се събират местни учители, които решават да учредят читалище „Просвета“. В начало библиотеката на читалището е била съвсем скромна — състояла се е от едва 160 книги. Читалището е било абонирано и за 8 вестници и списания. Всичко това се е съхранявало в един стар училищен шкаф. Започват да се изнасят беседи, главно на исторически и културни теми. През 1942 година е поставена и първата пиеса „Ординарецът плаща“, която се превръща в истинско събитие за селото. Поставени са над 40 пиеси. В изнасяните пиеси дейно участие взема Стоян Богданлийски — учител по математика и един от първите дейци на местното културно средище. В западното крило на училищната сграда са съединени две класни стаи, за да бъдат ползвани като театрален салон. Освен театралната трупа, в училищното мазе репетират певческата и танцовата трупа. Първата им изява е през 1947 г. на „Фестивала на българо-съветската дружба" в тогавашния околийски център Ихтиман.

В началото на 1960 г. се отрежда парцелът за сградата на читалището. Започват изкопните работи, а в строежа са вложени 110 хил. лв. по линията на самооблагането и 4 хил. трудови дни. Сградата е построена само с безвъзмездния труд на габренци. На 16 януари 1962 година новият дом на читалището отваря врати.

Вече в условията на добрата материална база, която предлага читалищната сграда, започват дълги репетиции и трескава работа. Фолклорните състави вземат участие в различни празници и художествени прегледи. Неизменно присъстват на всички национални събори за народно творчество в Копривщица. Най-голям успех фолклорните състави на с. Габра жънат през 1976 г. на Третия събор за народно творчество в Копривщица когато печелят 4 златни медала с представянето на обичая „Сватба“.

Успехите, пожънати на копривщенска сцена, се простират надалеч. Очарован от представянето на габренци, завеждащият редакция „Народна музика“ към Белгийската телевизия, Херман Вьол Стеке идва в Габра и заснема филм за обичая „Сватба“. След излъчването му в Белгия започват да пристигат покани за гостувания и участия от тогавашната ФРГ, Холандия и Франция... Така през 1979 г. читалищните състави заминават за участие в Международния фолклорен фестивал в Кьолн. На сцената пред величествената Кьолнска катедрала габренските певци и танцьори взривяват публиката, която им поднася бурни аплодисменти. Три от авторитетните немски издания излизат с материали, от които се чете – "Автентична народна музика и за нас ритмично непонятни народни танци, показаха 22 мъже и жени от българското село Габра."

През 1981 г., по случай 50-годишния юбилей, Габренското читалище е наградено с орден „Кирил и Методий“, II-ра степен за активна културна и просветна дейност. През 1982 г. габренските самодейци отново са поканени да вземат участие в директни телевизионни и радио предавания в Брюксел, Париж и Кьолн. След зрелищен концерт в белгийската столица българският посланик им изпраща цветя, а публиката ги понася на ръце.

След бурните успехи зад граница фолклорните групи не престават своята работа. Съставите за народни обичаи пресъздават целия обредно-фолклорен календар на Габра — „Гергьовден“, „Сватба“, „Прошка“, „Бъдни вечер“, „Топене на невести“ и „Коледуване“. Обичаите „Лазаровден“ и „Джамал“ отдавна са неотменна част от празничния календар на селото. Колективът на кукерския обичай има няколко участия на Международния фестивал за маскарадни игри „Сурва“ в гр. Перник, а на Втория международен фолклорен фестивал „Кукове“ в гр. Раковски отново се доказва и печели златния медал.

Танцовите и певческите фолклорни трупи към читалището вземат участие в много наши утвърдили се фестивали като „Орфеевите празници“ в Смолян, Старопланинския събор „Балкан фест“ във Велико Търново, Националния събор в Неделино, участват на всички „Шопски празници“ в град Елин Пелин. Фолклорните състави към читалището осъществяват няколко турнета в Румъния и Турция, следвани от множество медийни изяви в националните медии.. През 2000 г. младежката певческа група записва в БНР компакт диск с 10 автентични народни песни.

През декември 2006 г. Габренското читалище тържествено отбелязва 75-годишнината от основаването си. Във връзка с юбилея и 25-годишнината от смъртта на един от "бащите" на местното културно средище, на редовно общо събрание читалищните членове единодушно вземат решение Народно читалище „Просвета“ да се преименува в Народно читалище „Стоян Богданлийски“.

Читалището притежава богат етнографски фонд, съхранил автентични носии и предмети от бита на старите габренци, който е оформен в постоянна етнографска експозиция. Библиотеката разполага с над 15 хил. тома литература и се обновява периодично. Разполага и с компютърна зала за лесен достъп до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и предоставя услуги на местната общност.

Народно читалище „Стоян Богданлийски“ има дълги традиции в опазването и съхраняването на местния фолклор и в утвърждаването на културния живот в селото. То е "лицето" на Габра.  През него са минали поколения габренци, оставили своя безценен принос.

Секретар: Магдалена Спасова

Т: 071506/ 919, 0885 706 847

E: st.bogdanliyski@abv.bg


 1. НЧ „Стоян Богданлийски 1931”, с. Габра - Текуща страница
 2. НЧ „Васил Левски - 1928”, с. Чурек
 3. НЧ „Просвета 1922”, с. Равно поле
 4. НЧ „Елин Пелин – 1929“, с. Елешница
 5. НЧ „Отец Паисий 1928”, с. Мусачево
 6. НЧ „Г. С. Раковски 1934”, с. Григорево
 7. НЧ „Надежда - 1928”, с. Огняново
 8. Туризъм
 9. НЧ „Иван Вазов - 1919”, с. Столник
 10. Паметници на културата
 11. Карта на общината
 12. Географско положение
 13. Читалища
 14. Общински търговски дружества
 15. Околна среда
 16. Паметници на културата
 17. НЧ „Светлина - 1975“, с. (гара) Елин Пелин
 18. Обща информация
 19. НЧ „Иван Вазов”, с. Нови хан
 20. НЧ „Христо Ботев 1924”, с. Богданлия
 21. НЧ „Отец Паисий 1912”, с. Петково
 22. НЧ „Безсмъртие 1919”, с. Лесново
 23. НЧ „Иван Вазов”, с. Нови хан
 24. НЧ „Светлина - 1975“, с. Гара Елин Пелин
 25. НЧ „Елин Пелин 1896”, гр. Елин Пелин
 26. НЧ „Просвета - 1908”, с. Голема Раковица
 27. НЧ „Елин Пелин 1896”, гр. Елин Пелин
 28. НЧ „Възраждане 1911”, с. Доганово
 29. История

Търсене