Интервю с Борислав Ковачев – "Имаме нужда от повече любов към фолклора, към българското!"

Дата на публикуване: 22.03.2019 18:05
Днес ще Ви срещнем с г-н Борислав Ковачев – главен художествен ръководител на  Шопски ансамбъл „Ради Радев“, град Елин Пелин.

Създаден през 1967 г., вече над 50 години „Шопски ансамбъл“ разнася славата на българските народни танци, както в нашата страна, така и в чужбина. Под ръководството на дългогодишния хореограф Ради Радев, а сега и на главния худ. ръководител Борислав Ковачев, „Шопски ансамбъл“ печели престижни национални и международни награди. Представя град Елин Пелин из цяла България и участва във всички мероприятия на нашата община.

 1. На какво ни учи танцът, г-н Ковачев?
Танцът, във вида в който ние в ансамбъла го играем, ни учи да бъдем духовно освободени, да се грижим за физическата си форма и здравето си – нашето и на колегите. Танцът ни кара да сме винаги ведри, усмихнати.
Учи ни и на любов към фолклора, към българското. Фолклорът е това, което е запазило идентичността на българския народ през годините, и танцувайки, ние разпространяваме това многогодишно българско богатство и го предаваме на поколенията.
 1. Лично Вас кой Ви запали по танците?
В семейството ми имаше танцьори – моята леля танцуваше в танцовия състав на читалище Иван Вазов в гр. София, чиито хореограф Ради Радев основава по-късно и Шопския ансамбъл. Дядо ми обичаше фолклора – от нашата къща в кв. "Хаджи Димитър" постоянно „гърмеше“ народна музика. По късно, под ръководството на помощник-хореографите на Шопски ансамбъл и зоркия контрол на Ради Радев, основател и главен художествен ръководител на същия, фолклорът зае трайно място в живота ми.
 1. В какво е магията на българския танц, на българската музика?
Магията на българския танц е съвкупност от бързи крака, ритмичност, усмихнати лица и разбира се всичко това под съпровода на българска народна музика. Но най-важната черта на българския танц е емоцията, която танцьорите предават на публиката. Тя е заразяваща и се предава с душа и сърце. Не случайно казват, че танцьорите „говорят“ на сцената – с краката си, с осанката си, с изражението на лицето си. Това е магията на танца и само, който не е бил на сцената, не е усетил тази емоция.
 1. Защо децата трябва да учат български народни танци?
Децата трябва да танцуват, за да са физически активни, да растат щастливи, да имат цели, които трябва да преследват и проблеми, които да преодоляват. Учим децата да не се огъват пред трудности, за да растат в дружелюбна, но отговорна среда. При нас децата развиват качества, които им служат в живота на по-късен етап. А защо танца трябва да е народният, фолклорният, този който ни е запазил през годините, който ни отличава от всички останали народи по света – на това всеки сам трябва да си отговори. 
 1. Танцуването, музиката, онзи специфичният ритъм на българския танц, прави ли ни едно?
Да, определено това е нещо характерно българско и малко народи могат да се похвалят с толкова добре запазен автентичен фолклор. Танцът обединява, сплотява и сприятелява, а народният танц ни връща към миналото и ни кара заедно да се гордеем, с това което имаме като народ. Знаете, особено характерно за българските танци е, че се играят като участниците са хванати за ръце, за пояс. Дори и този начин на подредба на танцуващите символизира обединение и показва, че хората заедно са много по-силни.
 1. Идва нова творческа година... Какви са Вашите планове?
Новината тази година е преименуването на ансамбъла на името на основателя и негов хореограф до 2009 г., Ради Радев, който ни напусна през 2018 г. Това бе огромен шок за нас и мислим, че му го дължим.
Това естествено ни задължава да работим още по-усърдно. Работим сериозно и по най-новия ни проект – любителският клуб към ансамбъла „Шопска академия“. Използвам Вашата трибуна да подканя всеки, който обича фолклора, да не губи време и да се присъедини – емоциите и настроението в залата са неповторими. В генерален план работим с всички групи на ансамбъла, правим нови танци и очакваме всяко предстоящо участие с нетърпение. Тази година е юбилейна и за най-голямото събитие в културния календар на нашата община, а именно Шопският празник. Очакват ни пътувания в чужбина през лятото и разбира се много споделени моменти заедно.
Накрая, но не на последно място, бих искал да благодаря на Община Елин Пелин, за постоянната подкрепа и  загриженост за нас и нашата работа и да си пожелая така да е и занапред!


Продължавайте да „горите“ г-н Ковачев! И да палите малки и големи в магията на българските народни танци. Защото танците са онази важна брънка, съхранила ни през годините!

 1. Интервю с Борислав Ковачев – \"Имаме нужда от повече любов към фолклора, към българското!\" - Текуща страница
 2. ИНТЕРВЮ с г-жа Людмила Плашокова - дългогодишен библиотекар, съвременен будител и почетен гражданин на град Eлин Пелин
 3. ВИДЕО ИНТЕРВЮТА
 4. Архив на интервюта
 5. 35 ГОДИНИ ВГ "КАМБАНКИ": КАМЕЛИЯ КРЪСТЕВА
 6. ИНТЕРВЮ С ДОЦ. ИВАЙЛО СИМЕОНОВ ПО ПОВОД ШОПСКИ ПРАЗНИК 2017
 7. Интервю с Венцислава Атанасова – учител и треньор в СКЛА „ЮЛИС“
 8. ИВАЙЛО КАНДОВ - треньор и управител на клуб по борба и контактни спортове „Христо Трайков“
 9. ИНТЕРВЮ С ПОЕТЕСАТА РЕНЕТА РАДЕВА
 10. ИНТЕРВЮ С ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН - СТЕФАН АСПАРУХОВ
 11. ИНТЕРВЮ С ВАЛЕРИ ВАТЕВ
 12. ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ КИРИЛ НАЗЪРОВ
 13. РАЗГОВОР С ЙОРДАН ЙОСИФОВ
 14. 35 ГОДИНИ ВГ \\"КАМБАНКИ\\": БИНКА ГЕОРГИЕВА
 15. Интервю с Георги Пиперков: „Видеонаблюдението в община Елин Пелин е образец в тази сфера.“
 16. Интервю с Преслава Пенева – ученичка от СУ „Васил Левски“
 17. ИНТЕРВЮ С Г-ЖА ГЕРГАНА ИВАНОВА
 18. ИНТЕРВЮ С ИВАЙЛО СИМЕОНОВ - КМЕТ НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН - ЮЛИ 2018
 19.   инж. Георги Костов
 20.   инж. Богомил Бранков
 21.   Вяра Вучкова
 22.   Борислав Стойчев, кмет на село Петково
 23.   Бойко Савов
 24.   Петя Златилова – с. Богданлия
 25.   Павел Канев - краевед
 26.   Мариан Венков, кмет на село Григорево
 27.   Стоян Зарчов, кмет на село Лесново
 28.   Ангел Бонев
 29.   Тодор Тодоров
 30.   Стоян Стоянов
 31.   Ели Цветанова
 32.   Симеона Попгеоргиева
 33.   Интервю с доц. Симеонов, кмет на Община Елин Пелин
 34. ИНТЕРВЮ С Г-ЖА СВЕТЛА КИМИЛСКА
 35. Интервю с поетесата Ренета Радева - „5 въпроса в червено“
 36. АНГЕЛ СТОИЛОВ – „КМЕТ ЗА ЕДИН ДЕН“ НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН
 37. ИНТЕРВЮ С ВАЛЕРИ НИКОЛОВ – СОБСТВЕНИК НА ТЪРГОВСКА ВЕРИГА „ФАНТАСТИКО“
 38. 35 ГОДИНИ ВГ \\"КАМБАНКИ\\": ДЕСИСЛАВА КОВАЧЕВА
 39. 35 ГОДИНИ ВГ \\"КАМБАНКИ\\": НИКОЛАЙ ПЛЕЩОВ

Търсене