ИНТЕРВЮ С ВАЛЕРИ НИКОЛОВ – СОБСТВЕНИК НА ТЪРГОВСКА ВЕРИГА „ФАНТАСТИКО“

Дата на публикуване: 12.05.2017 08:53Как и кога се роди идеята за търговска верига „Фантастико“? А как избрахте името „Фантастико“?

Идеята за този вид бизнес се роди през 1991г. след мой престой в Бразилия, където видях как такъв бизнес функционира успешно. Името също е свързано с Бразилия. По идея на моята дъщеря избрах „Фантастико“ по името на известно по това време телевизионно предаване с развлекателен характер, което също се казваше „Фантастико“. Със семейството ми харесвахме това ток шоу и съвсем естествено възприехме името му за стартиращото ни начинание.

Разкажете ни за пътя от първия магазин на веригата до днес, когато броят на супермаркетите „Фантастико“ вече е над 40?

Първият магазин беше открит през м. декември 1991г. и все още функционира на ул.„Оборище” в Столицата.  Оттогава Веригата се развива стъпка по стъпка – печалбите бяха инвестирани отново в откриването на нови и нови обекти като се справяхме сами без да се налага да използваме заемни средства или да привличаме стратегически инвеститори.

За 25 години от своето съществуване Веригата има 40 на брой супермаркети, които са разположени основно на територията на гр. София, а от края на 2006г. „Фантастико” откри първия си обект извън столицата в гр. Кюстендил.

 

Какво прави бизнес моделът на търговска верига „Фантастико“ успешен?

„Фантастико“ разви в годините свое собствено лице - уникален формат на супермаркет, който се различава съществено от моделите на чуждите вериги – със специфична, модерна визия на интериора, която придава изключителност на всеки един магазин, топлина, уют и комфорт. Оборудването е от водещи световни производители с гарантирано качество и иновативен дизайн. В магазините ни предлагаме голямо разнообразие от качествени стоки (хранителни продукти, стоки за бита – повече от 30 000 артикула), както и допълнителни услуги – банкомати, пунктове за заплащане на битови сметки, аптека, щандове на застрахователни брокери и др.

Особено внимание сме отделили на качествената, приготвена на място храна. Това създава допълнително удобство за нашите клиенти. Имаме обособени зони за хранене с места за сядане както във вътрешното пространство на магазините, така и отвън. В някои от магазините, където пространството ни е дало възможност, сме изградили и детски площадки за децата на нашите клиенти.

 

Какви са другите направления в бизнеса на холдинга?

Супермаркетите от Веригата „Фантастико“ са основният ни бизнес, но не единственият. Инвестирахме в нови проекти, които се развиват добре и отново са насочени към предлагането на интересни услуги за нашите клиенти.

Такъв уникален по рода си проект е мултифункционалният комплекс „Joy Station“ в кв.“Студентски град“ в София, който е предпочитано място за фирмени и частни събития и има интересен интериор и външна градина.

В него се намира най-голямата боулинг-зала в България, която има 20 писти, класически ресторант „MyChoice“ и сцена за концертната дейност, на която са се изявявали звезди като URIAH HEEP, JOE LYNN TURNER, BOBBY KIMBALL и JOHN LAWTON и именити български изпълнители като БТР, ЛЮБО, ГРАФА, Д2, СИГНАЛ, ДИАНА ЕКСПРЕС и неповторимата  ЛИЛИ ИВАНОВА.

 

Част от Веригата са и боулинг-зали  „MEGA XTREME BOWLING“ в жк.“Люлин 6“ и в ж.“Гео Милев“. Те разполагат със зони за развлечение и игри, билярди и дарстове и са предпочитани от клиенти от всяка възраст.

Ресторантите „MyChoice“ са с модерен интериор и отлична класическа кухня. Ресторантите са три и се намират в кв.“Симеоново“, в комплекс „Joy Station“ и в търговски център „SkyCity“.

Предлагаме и кетъринг и организиране на разнообразни фирмени и частни събития. Наблягаме на добрата храна, качествените продукти, индивидуалното отношение, съвременния подход, професионалното обслужване и удовлетвореността на клиента.

 

Търговски център „SkyCity“ е най-големият обект на Веригата.

Разположен е на 26 000 м2 в кв. Гео Милев, на четири нива е като развлекателният център е на два етажа над търговската част.

SkyCity Mall разполага с подземен и наземен паркинг с обща площ 10 000 кв.м.. В сутеренния етаж на площ от 3400 кв.м. е разположен супермаркет „Фантастико“.

Със своя прецизен микс от стоки, услуги и развлечения, SkyCity Mall предлага на своите посетители всичко необходимо за дома, семейството и свободното време. SkyCity Mall има над 120 магазина, които предлагат на клиентите богато разнообразие от стоки и услуги – дамска и мъжка мода, кожени изделия, парфюмерия и козметика, бижутерии, обзавеждане за дома, подаръци и опаковки, битова техника и електроника, две книжарници, музикален магазин, рибарски магазин и зоомагазин, както и множество ателиета в сферата на услугите – фризьорски салон, ключарско ателие, химическо чистене, банков клон, телекомуникации, шивашко ателие, аптека, часовникар, заплащане на сметки, кабелни оператори и интернет, лекарски преглед в оптика, заведения, опаковане на подаръци, поправка на бижута и часовници, магазин за цветя.

С растежа на Веригата достигнахме и до идеята за създаване на собствен логистичен център, който да осигурява ритмичното снабдяване на магазините ни със стоки. Той успешно функционира на територията на гр.Елин Пелин от м.ноември миналата година.

 

Централната складова база на „Фантастико“ е разположена на територията на община Елин Пелин. През юни очакваме да заработи и ваш супермаркет в града ни. Защо избрахте нашата община като едно от първите места, където стъпва веригата, извън столицата?

Централната ни складова база е разположена върху терен  от над 90 000 кв.м. и е с разгъната застроена площ от над 19 000 кв.м. Изборът на община Елин Пелин за създаване на Централна складова база – логистичен център не е случаен. Нашите проучвания и анализи показаха, че общината притежава редица преимущества, като, но не само:

 • отлично географско положение спрямо столицата и основните транспортни артерии;
 • равнинен ландшафт;
 • наличие на подготвени кадри в региона;
 • добра инфраструктура на общинско ниво;
 • не на последно място - политиката на община Елин Пелин за привличане на стратегически инвеститори и осигуряване на добра бизнес среда.

Решението да открием супермаркет в град Елин Пелин беше логично продължение на идеята да локализираме централния си склад там – желание да предоставим  качествено търговско обслужване за хората, с които работим ежедневно

 

На Вас - като управляващ една голяма компания, какво Ви дава стимул да продължавате напред? Кой е най-ценният ресурс за успешното развитие на бизнес в България?

Краткият, но най-точен отговор на първия въпрос, са Хората.  Нашите клиенти  ни мотивират да търсим най-добрите решения за тях, за да им осигурим комфортно пазаруване и да ги изненадваме с нови и интересни предложения. Искаме пазаруването в супермаркетите ни да бъде преживяване, а не рутина. Пак ще посоча Хората и като най-ценният ресурс за развитие както на нашия, така според мен и на всеки друг бизнес в България.

При бързото развитие и разстрастване на Веригата хората са нашият основен капитал, който високо ценим и за който се грижим. Прилагаме към всеки един от служителите ни индивидуален подход като осигуряваме за всеки обучение, възможност за кариерно развитие и израстване и множество социални придобивки за всеки служител и неговото семейство като ваучери за храна, карти за отстъпки при пазаруване в обектите то веригат, карти за спортни мероприятия. Когато стартирахме през 1991 г. служителите ни бяха 15, днес са вече над 2850 човека. Всеки един от тези 2850 човека е важен за нас и инвестираме в неговото професионално и личностно развитие. Хората, които работят в магазините ни, непрекъснато повишават своята квалификация, а при необходимост от нови ръководни кадри или от служители в Централния ни офис номинираме именно хора от обектите и по-рядко външни кандидати.

 

В град Елин Пелин има няколко супермаркета, както и множество по-малки магазини за хранителни стоки. Каква ще бъде стратегията Ви спрямо тях, какво е новото и уникалното, което ще предложите на жителите на града и общината ни?

Винаги сме съжителствали добре с конкурентите ни – както с чуждестранните търговски вериги, така и със самостоятелни търговци в кварталите или градовете, в които работим.

Не пречим на нашите колеги, считаме конкуренцията за полезна както за бизнеса ни, така и за клиентите – те винаги печелят от състезанието за по-добра услуга и стоки.

В нашия нов супермаркет ще предложим на жителите и гостите на община Елин Пелин както многообразие от качествени стоки, високо ниво на обслужване, специални промоционални активности така и множество допълнителни услуги – модерна аптека Sopharmacy, обекти за сключване на застраховки „I&G“ и пункт за разплащания на битови и комунални услуги Easypay, щанд на „Национална лотария“ и др.

Акцент в новия супермаркет ще бъдат кафетерията, детската площадка, красиво озеленените прилежащи площи и удобен паркинг.

Надяваме се супермаркет “Фантастико” да се превърне в място за приятно прекарване, както и за полезни и изгодни покупки!

Предлагаме нови работни места в нашия супермаркет и в логистичния ни център, което ще позволи да се повиши заетостта в региона. Нека всеки, който има желание да работи в нашата компания и да стане част от нашия екип, да кандидатства за работа и надявам се, че ще бъде доволен да работи за един голям и коректен работодател и в един професионален екип, в който да намери нови възможности и приятели.

 

Надявам се читателите Ви да се уверят в качеството и предимствата на нашата марка и да си прекарват приятно и комфортно в магазина ни, докато пазаруват.

 


 1. ИНТЕРВЮ С ВАЛЕРИ НИКОЛОВ – СОБСТВЕНИК НА ТЪРГОВСКА ВЕРИГА „ФАНТАСТИКО“ - Текуща страница
 2. ИНТЕРВЮ с г-жа Людмила Плашокова - дългогодишен библиотекар, съвременен будител и почетен гражданин на град Eлин Пелин
 3. ВИДЕО ИНТЕРВЮТА
 4. Архив на интервюта
 5. 35 ГОДИНИ ВГ "КАМБАНКИ": КАМЕЛИЯ КРЪСТЕВА
 6. ИНТЕРВЮ С ДОЦ. ИВАЙЛО СИМЕОНОВ ПО ПОВОД ШОПСКИ ПРАЗНИК 2017
 7. Интервю с Венцислава Атанасова – учител и треньор в СКЛА „ЮЛИС“
 8. ИВАЙЛО КАНДОВ - треньор и управител на клуб по борба и контактни спортове „Христо Трайков“
 9. ИНТЕРВЮ С ПОЕТЕСАТА РЕНЕТА РАДЕВА
 10. ИНТЕРВЮ С ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН - СТЕФАН АСПАРУХОВ
 11. ИНТЕРВЮ С ВАЛЕРИ ВАТЕВ
 12. ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ КИРИЛ НАЗЪРОВ
 13. РАЗГОВОР С ЙОРДАН ЙОСИФОВ
 14. 35 ГОДИНИ ВГ \\"КАМБАНКИ\\": БИНКА ГЕОРГИЕВА
 15. Интервю с Георги Пиперков: „Видеонаблюдението в община Елин Пелин е образец в тази сфера.“
 16. Интервю с Преслава Пенева – ученичка от СУ „Васил Левски“
 17. ИНТЕРВЮ С Г-ЖА ГЕРГАНА ИВАНОВА
 18. Интервю с Борислав Ковачев – \\"Имаме нужда от повече любов към фолклора, към българското!"
 19. ИНТЕРВЮ С ИВАЙЛО СИМЕОНОВ - КМЕТ НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН - ЮЛИ 2018
 20.   инж. Георги Костов
 21.   инж. Богомил Бранков
 22.   Вяра Вучкова
 23.   Борислав Стойчев, кмет на село Петково
 24.   Бойко Савов
 25.   Петя Златилова – с. Богданлия
 26.   Павел Канев - краевед
 27.   Мариан Венков, кмет на село Григорево
 28.   Стоян Зарчов, кмет на село Лесново
 29.   Ангел Бонев
 30.   Тодор Тодоров
 31.   Стоян Стоянов
 32.   Ели Цветанова
 33.   Симеона Попгеоргиева
 34.   Интервю с доц. Симеонов, кмет на Община Елин Пелин
 35. ИНТЕРВЮ С Г-ЖА СВЕТЛА КИМИЛСКА
 36. Интервю с поетесата Ренета Радева - „5 въпроса в червено“
 37. АНГЕЛ СТОИЛОВ – „КМЕТ ЗА ЕДИН ДЕН“ НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН
 38. 35 ГОДИНИ ВГ \\"КАМБАНКИ\\": ДЕСИСЛАВА КОВАЧЕВА
 39. 35 ГОДИНИ ВГ \\"КАМБАНКИ\\": НИКОЛАЙ ПЛЕЩОВ

Търсене