Мариан Венков, кмет на село Григорево

Дата на публикуване: 20.09.2016 13:04

24.03.2016 г.

Мариан Венков, от ВМРО – Българско национално движение, избран за кмет на село Григорево на втори тур на частичните избори на 20.03.2016 година

На 20.03.2016 г., неделя, в село Григорево, община Елин Пелин кандидатът на ВМРО - Българско национално движение Мариан Венков се изправи срещу кандидата на ПП ГЕРБ Иван Георгиев в балотаж за кметското място. Със 147 действителни гласа в негова подкрепа, г-н Венков спечели балотажа и ще встъпи в длъжност като кмет на селото в началото на април 2016 г.

До частични избори в Григорево се стигна след като избраният през октомври 2015 година Ценко Ангелов от Коалиция Единство – БСП, Атака, Нова зора подаде оставка още в края на миналата година. Кандидатите в частичните избори бяха четирима. На 13.03.2016 г. в първия тур на изборите гласуваха 66% от имащите право на глас в селото. От тях 86 души дадоха вота си за Мариан Венков, 72 души гласуваха за Иван Георгиев, Васил Димитров от Българска нова демокрация беше подкрепен от 66 гласоподаватели, а Любомир Ангелов – кандидат на БСП, получи 17 гласа. На балотажа действителните гласове бяха 243, от които 147 за Мариан Венков и 96 за бившия кмет Иван Георгиев.

 

1. Г-н Венков, Вие сте млад човек, пред когото има възможности за избор. Какво Ви накара да се кандидатирате за кмет на село Григорево?

През октомври 2015 г. имах идея да се кандидатирам, но не събрах смелост. Тогава обещах на хората, които ме подкрепяха и насърчаваха да участвам в изборите, че ще се кандидатирам на следващите избори в селото, като всички мислехме, че те ще бъдат през 2019 година. Обстоятелствата се стекоха така, че се наложи да изпълня много по-скоро обещанието си.

Знам, че кметската работа не е лека и че кметовете по места всъщност нямат много власт. Имам обаче съвременни идеи за развитието на селото, които не се нуждаят от много средства за реализиране. Искам да направя нещо за Григорево и след оттеглянето на избрания през октомври 2015 г. кмет, реших, че сега е момента за това.

2. Между двата тура на частичните избори ПП ГЕРБ дойде в Григорево с „тежката артилерия“ в лицето на председателя на партията Цветан Цветанов, за да подкрепи своя кандидат Иван Георгиев. Това как Ви повлия? Успяха ли да Ви изплашат?

При посещението на г-н Цветанов дори си направихме обща снимка, която се появи в социалната мрежа Facebook и беше коментирана. Към цялата ситуация подходихме с хумор: Г-н Цветанов ме призова да гласувам за техния кандидат, а аз му предложих да си запази общата ни снимка за спомен от времето, когато се е снимал с бъдещия кмет на село Григорево в мое лице. Всъщност, не ме стреснаха. Мотивираха ме. И хората след това си казаха думата.

3. Как се печелят избори от кандидат на една малка партия като ВМРО – Българско национално движение срещу избранника на управляващата страната партия, който два мандата беше кмет на селото? Как си обяснявате този успех?

Смятам, че хората по селата гласуват за личности, а не за партии. Имаше жители на селото, които дори не знаеха от коя партия съм издигнат. С предишния кмет Иван Георгиев, мой опонент на частичните избори, се познаваме и нямам конфликти с него. Той управлява селото два поредни мандата. През първия мандат нещата тръгнаха в добра посока, но през втория всички усетихме застой. И хората искаха нещо да се промени. През цялото време в предизборната кампания имах вътрешното усещане, че съм на прав път, че имам шансове. И хората ми се довериха, защото ме познават и защото решиха, че мога да направя промяната, от която селото ни има нужда.

4. Знаете ли в какво състояние заварвате кметството? Какво ще бъде първото Ви решение като кмет?

Познавам селото и неговите проблеми. Много хора ми казваха: „Знаеш ли в какво се забъркваш?!“. Но аз съм оптимист, гледам с хумор на нещата, опитвам се да намеря веселата страна във всяка една ситуация и да търся решението. Смятам, че всичко трябва да се опита и не може да е толкова сложно, че да няма решение.

За първо решение конкретно не съм мислил, но това, с което ми се иска да започна, е реновирането на центъра, оправянето на канавките и тротоарите по главната улица.

5. Кои са приоритетите, по които обещахте на хората да работите?

На първо място обещах да се погрижа за центъра. Искам да изглежда по-спретнато, приветливо, да почистим и оправим канавките и тротоарите.

Следващ приоритет ще бъде ситуацията с водоснабдяването. Особено лятото тук има много проблеми с водата. Смятам, че с малко средства и с доброволен труд можем да започнем с възобновяването на канала от реката до селото. В Григорево имаме пет чешми, които трябва да се ремонтират и поддържат. До една от тях трябва да се подмени водопровода, а най-старата чешма в селото – „Селската чешма“, която е разрушена, смятам да възобновя, а около нея да обособом градинка.

На следващо място съм набелязал да имаме система за видоенаблюдение в центъра и на входовете на селото, тъй като престъпността навсякъде, включително и в нашето село напоследък зачестява.

Обещах на хората също, че ще се погрижа мястото около параклиса в центъра да бъде почистено, да изградим алея, да обособим тревна площ, да посадим цветя, да поставим пейки. Важно е параклисът да се поддържа и около него да бъде приятно, тъй като църквата ни е отдалечена, тя е извън селото, до гробищния парк. Нужно е да има достъпно и удобно място в селото, където хората да могат да запалят свещ и да се обърнат към Бога.

Приоритет ще бъде и създаването на възможности за спорт и за занимания през свободното време на подрастващите. В момента сградата на училището пустее, в нея функционира само библиотеката. Идеята ми е в двора да направим спортна площадка и волейболно игрище за младежи. Набелязал съм и място в селото, където да се направи клетка за футболно игрище. Има млади хора, които проявяват интерес и съществуването на игрище ще ги стимулира да се организират и да спортуват. Бих искал и да възобновим футболния отбор на Григорево, да правим междуселски турнири. Преди време имаше такъв опит, който за съжаление остана само на лист.

Знам, че голям проблем на селото са водопроводът и канализацията. За съжаление, в тази посока не мога да се ангажирам с конкретно обещание. Подмяната на тръбите и изграждането на канализационна система е голям и много скъп проект. Той би могъл да се реализира на този етап единствено с финансиране чрез европейски фондове.

6. Кои според Вас са отличителните черти на успешния кмет?

Кметът трябва да умее и да има желание да изслушва хората, за да е запознат с това, което ги вълнува. На изборите през октомври 2015 г. хората не познаваха кандидата, издигнат от ВМРО. Това предопредели и резултата му. Много е важно кметът да познава хората и те също да го познават като личност.

Успешният кмет трябва да разрешава проблемите, но приоритетно, започвайки от най-належащите, базовите неща, за да не се стига до ситуацията, описана в поговорката „На гол тумбак – чифте пищови“. Той трябва да е уважаван от хората и да помага на всички еднакво. Запомнил съм една фраза, която казва: „Ако помогнеш на 100 човека, а на един не помогнеш, значи си лош кмет.“

7. Как си представяте село Григорево след четири години? Какво искате да постигнете за селото и неговите жители?

Селото ни е на стратегическо място и сматам, че в близките години ще се развие в икономически аспект, тъй като все повече фирми изграждат свои бази и производства наоколо. Това ще даде възможност за отваряне на работни места и ще има работа за хората.

След четири години искам хората да живеят по-добре и да има реални постижения и подобрения за тях. Искам селото да се въздигне със съдействието на Община Елин Пелин, с помощта на спонсори и фирми в землището на селото и – разбира се, с подкрепата на жителите, защото сам кметът не може да направи нищо. Убеден съм, че с широка подкрепа е постижимо Григорево да се развие и след четири години да бъде на по-високо ниво.


 1.   Мариан Венков, кмет на село Григорево - Текуща страница
 2. ИНТЕРВЮ с г-жа Людмила Плашокова - дългогодишен библиотекар, съвременен будител и почетен гражданин на град Eлин Пелин
 3. ВИДЕО ИНТЕРВЮТА
 4. Архив на интервюта
 5. 35 ГОДИНИ ВГ "КАМБАНКИ": КАМЕЛИЯ КРЪСТЕВА
 6. ИНТЕРВЮ С ДОЦ. ИВАЙЛО СИМЕОНОВ ПО ПОВОД ШОПСКИ ПРАЗНИК 2017
 7. Интервю с Венцислава Атанасова – учител и треньор в СКЛА „ЮЛИС“
 8. ИВАЙЛО КАНДОВ - треньор и управител на клуб по борба и контактни спортове „Христо Трайков“
 9. ИНТЕРВЮ С ПОЕТЕСАТА РЕНЕТА РАДЕВА
 10. ИНТЕРВЮ С ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН - СТЕФАН АСПАРУХОВ
 11. ИНТЕРВЮ С ВАЛЕРИ ВАТЕВ
 12. ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ КИРИЛ НАЗЪРОВ
 13. РАЗГОВОР С ЙОРДАН ЙОСИФОВ
 14. 35 ГОДИНИ ВГ \\"КАМБАНКИ\\": БИНКА ГЕОРГИЕВА
 15. Интервю с Георги Пиперков: „Видеонаблюдението в община Елин Пелин е образец в тази сфера.“
 16. Интервю с Преслава Пенева – ученичка от СУ „Васил Левски“
 17. ИНТЕРВЮ С Г-ЖА ГЕРГАНА ИВАНОВА
 18. Интервю с Борислав Ковачев – \\"Имаме нужда от повече любов към фолклора, към българското!"
 19. ИНТЕРВЮ С ИВАЙЛО СИМЕОНОВ - КМЕТ НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН - ЮЛИ 2018
 20.   инж. Георги Костов
 21.   инж. Богомил Бранков
 22.   Вяра Вучкова
 23.   Борислав Стойчев, кмет на село Петково
 24.   Бойко Савов
 25.   Петя Златилова – с. Богданлия
 26.   Павел Канев - краевед
 27.   Стоян Зарчов, кмет на село Лесново
 28.   Ангел Бонев
 29.   Тодор Тодоров
 30.   Стоян Стоянов
 31.   Ели Цветанова
 32.   Симеона Попгеоргиева
 33.   Интервю с доц. Симеонов, кмет на Община Елин Пелин
 34. ИНТЕРВЮ С Г-ЖА СВЕТЛА КИМИЛСКА
 35. Интервю с поетесата Ренета Радева - „5 въпроса в червено“
 36. АНГЕЛ СТОИЛОВ – „КМЕТ ЗА ЕДИН ДЕН“ НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН
 37. ИНТЕРВЮ С ВАЛЕРИ НИКОЛОВ – СОБСТВЕНИК НА ТЪРГОВСКА ВЕРИГА „ФАНТАСТИКО“
 38. 35 ГОДИНИ ВГ \\"КАМБАНКИ\\": ДЕСИСЛАВА КОВАЧЕВА
 39. 35 ГОДИНИ ВГ \\"КАМБАНКИ\\": НИКОЛАЙ ПЛЕЩОВ

Търсене