ИНТЕРВЮ С Г-ЖА СВЕТЛА КИМИЛСКА

Дата на публикуване: 24.06.2018 09:10

През месец юни г-жа Светла Кимилска отбеляза 35 години от създаването на Мажоретен състав и 15 години под името „Светла“. По повод годишнината ви представяме интервю с г-жа Кимилска. 

 • Г-жо Кимилска, Вие сте създател и ръководител на Мажоретен състав „Светла“. Разкажете ни как започна всичко и мислили ли сте, че ще стигнете до тук – 35 години творческа дейност с множество награди и отличия.

 Диригентът на оркестъра Стефан Стефанов дойде при мен у дома и ме покани да стана ръководител на мажоретния състав, който вече съществуваше от 5 години. Държа да спомена имената на колегите преди мен - Милен Рачев, когото лично познавах и г-н Янакиев. По това време, есента на 1982 г., аз бях ученичка 12 клас в ДХУ (Държавно хореографско училище) град София.
Под вещото ръководство на Стефанов - прекрасен човек, учител, ръководител и диригент, мажоретният състав се развиваше чудесно. Оркестър и мажоретки, сърце и душа бяха едно цяло. Каквато и музика да харесам, за да направя танц, Стефанов я правеше с оркестъра. Много се разбирахме с този Човек! Ходехме на така наречените тогава „Прегледи“, което си беше конкурс и печелехме първи места. И така 20 години с оркестъра, след което се отделих самостоятелно, защото вмешателството в моята работа стана непоносимо. 

 • 35-години история зад гърба на състава е време, което безспорно доказва сериозността на школата Ви. Как Вие лично оценявате изминалото време? Какви са най-големите успехи, които постигнахте? А най-трудните периоди? Имаше ли моменти, в които Ви се е искало да се откажете?

И точно, когато ми беше най-трудно, започнаха най-големите успехи. Явихме се на шега на 1-я конкурс за мажоретки в курорта „Албена“, Добрич и спечелихме златната статуетка. Следващите 2 години повторихме успеха и вече ни научиха всички състави в България. Следващите години ме каниха като жури на този фестивал. 
Започнаха поканите за фестивали не само в България, но и в чужбина. Където и да отидехме, печелехме не само дипломи, грамоти и награди, но и приятели. Мечтаех да работя с най-добрите оркестри в София и вече е реалност - с Гвардейски духов оркестър, с оркестъра на МВР, а сега през есента имаме съвместен проект и със Софийски духов оркестър. 

 • Колко деца са участвали през годините в Мажоретен състав „Светла“? Как ги мотивирате да репетират и да влагат сериозни усилия, без които резултатите не биха били възможни?

 През всички тези години, с мен са работили над 300 момичета. Как ги мотивирам ли? Трудно е, но при мен момичетата трябва да се чувстват личности и да са спокойни. Когато станат по-големи разговаряме, обсъждаме и ценя тяхното мнение. Имаме си наши „мажоретски“сбирки. Много ги обичам всичките - малки и големи. 

 • Как разработвате хореографията в репертоара на състава, какво Ви вдъхновява? Кои са любимите Ви изпълнения на мажоретките?

Всяка хубава музика - фолклорна, поп, класика, ретро…Съответното „парче“, което съм си харесала го слушам много пъти /понякога със слушалки, да ми влезе в главата...ха..ха..ха/ и така се ражда танцът. Любими изпълнения - всеки нов танц. 

 • Ще споделите ли с нас момент от историята на състава, който дълбоко Ви е трогнал, който е незабравим?

Трогателен момент - награждаването ни на 2-ия фестивал на конкурса в Албена. Беше труден, изморителен с много участници фестивал, включително Русия и Полша. Започва награждаването отзад напред и стигат до съставите - наши конкуренти /Карнобат, Ловеч, Русия, Полша/. Ние чакаме, чакаме и когато не ни съобщават до 2-то място, аз се обръщам към моите момичета и със сълзи на очи им прошепвам: „Ние смеееееее…“. Тогава ни съобщават, че сме на 1-во място. Всички плакахме от радост. Неописуем момент! 

Има още много такива трогателни моменти, които с удоволствие ги разказвам на по-малките момичета, а те са добри слушатели, когато пътуваме дълго. 

 • Вашият живот е свързан силно с танците и музиката. Освен нея, какво вълнува и изпълва сърцето на г-жа Кимилска?

Това, което изпълва и вълнува моето сърце сега, извън танците, е моята внучка.  

 • И за финал - кое е следващото предизвикателство пред Мажоретен съствав „Светла“? Какво си пожелавате днес – на себе си като ръководител и на Вашите момичета?

Предстои ни 12-дневно турне из Европа, участия през есента и голям концерт, посветен на 35-годишния ми юбилей. Пожелаваме си здраве и още дълги години да ви радваме и да се гордеете с нас!


 1. ИНТЕРВЮ С Г-ЖА СВЕТЛА КИМИЛСКА - Текуща страница
 2. ИНТЕРВЮ с г-жа Людмила Плашокова - дългогодишен библиотекар, съвременен будител и почетен гражданин на град Eлин Пелин
 3. ВИДЕО ИНТЕРВЮТА
 4. Архив на интервюта
 5. 35 ГОДИНИ ВГ "КАМБАНКИ": КАМЕЛИЯ КРЪСТЕВА
 6. ИНТЕРВЮ С ДОЦ. ИВАЙЛО СИМЕОНОВ ПО ПОВОД ШОПСКИ ПРАЗНИК 2017
 7. Интервю с Венцислава Атанасова – учител и треньор в СКЛА „ЮЛИС“
 8. ИВАЙЛО КАНДОВ - треньор и управител на клуб по борба и контактни спортове „Христо Трайков“
 9. ИНТЕРВЮ С ПОЕТЕСАТА РЕНЕТА РАДЕВА
 10. ИНТЕРВЮ С ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН - СТЕФАН АСПАРУХОВ
 11. ИНТЕРВЮ С ВАЛЕРИ ВАТЕВ
 12. ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ КИРИЛ НАЗЪРОВ
 13. РАЗГОВОР С ЙОРДАН ЙОСИФОВ
 14. 35 ГОДИНИ ВГ \\"КАМБАНКИ\\": БИНКА ГЕОРГИЕВА
 15. Интервю с Георги Пиперков: „Видеонаблюдението в община Елин Пелин е образец в тази сфера.“
 16. Интервю с Преслава Пенева – ученичка от СУ „Васил Левски“
 17. ИНТЕРВЮ С Г-ЖА ГЕРГАНА ИВАНОВА
 18. Интервю с Борислав Ковачев – \\"Имаме нужда от повече любов към фолклора, към българското!"
 19. ИНТЕРВЮ С ИВАЙЛО СИМЕОНОВ - КМЕТ НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН - ЮЛИ 2018
 20.   инж. Георги Костов
 21.   инж. Богомил Бранков
 22.   Вяра Вучкова
 23.   Борислав Стойчев, кмет на село Петково
 24.   Бойко Савов
 25.   Петя Златилова – с. Богданлия
 26.   Павел Канев - краевед
 27.   Мариан Венков, кмет на село Григорево
 28.   Стоян Зарчов, кмет на село Лесново
 29.   Ангел Бонев
 30.   Тодор Тодоров
 31.   Стоян Стоянов
 32.   Ели Цветанова
 33.   Симеона Попгеоргиева
 34.   Интервю с доц. Симеонов, кмет на Община Елин Пелин
 35. Интервю с поетесата Ренета Радева - „5 въпроса в червено“
 36. АНГЕЛ СТОИЛОВ – „КМЕТ ЗА ЕДИН ДЕН“ НА ОБЩИНА ЕЛИН ПЕЛИН
 37. ИНТЕРВЮ С ВАЛЕРИ НИКОЛОВ – СОБСТВЕНИК НА ТЪРГОВСКА ВЕРИГА „ФАНТАСТИКО“
 38. 35 ГОДИНИ ВГ \\"КАМБАНКИ\\": ДЕСИСЛАВА КОВАЧЕВА
 39. 35 ГОДИНИ ВГ \\"КАМБАНКИ\\": НИКОЛАЙ ПЛЕЩОВ

Търсене