2 април в ОДЗ

Дата на публикуване: 20.09.2016 13:04

"Бабо, прочети ми приказка!"

Знаете ли, че детските книги също празнуват? Техният празник е 2 април.

По традиция от 1967 г. насам всяка година се отбелязва Международният ден на детската книга след решение на Международния съвет за детската книга. Всяка година домакин е различна страна, която предлага темата на отбелязването и кани популярен писател, за да напише обръщение към децата от целия свят, а известен детски илюстратор рисува плаката на честванията.

Празникът съвпада с рождения ден на писателя Ханс Кристиан Андерсен, който създава едни от най-известните приказки на всички времена.

"Няма по-хубави приказки от тия, които създава самит живот", казва писателят. Две столетия приказното вълшебство на автора завладява милиони детски сърца по целия свят.

За първа година в ОДЗ "Радост", град Елин Пелин, се отбелязва Международният ден на детската книга.

"Имало едно време...." - така започна откриването на тържествата в отделните възрастови групи.

Децата от яслена група слушаха с огромен интерес приказките със своите любими герои. Те имаха възможност да разгледат красивите илюстрации. Най-малките възпитаници на детското заведение се потопиха в приказния свят и откриха любимите си герои.

Децата от група "Пчеличка" посетиха библиотеката в града и като истински, малки артисти, драматизираха приказката "Дядо и ряпа".

 

Децата от подготвителните групи направиха детски кътове, в които подредиха своите книжки . Те слушаха с интерес "Молбата на книгата" и разбраха как да пазят своите книжки. Преразказаха любими приказки, проследиха с вълнение постъпките на героите и помечтаха на глас.

Празникът в група "Усмивчици" протече под надслов "Бабо, прочети ми приказка!". Бабите бяха дългоочакваните гости, които не само четоха приказки, но и почерпиха децата с вкусна питка. Децата слушаха с огромно вълнение за приключенията на житената питка и красивата Палечка. Отгатнаха гатанки и разпознаха откъси от известни приказки. Червената шапчица и вълкът оживяха в танците на малките герои. Малчуганите разпознаха илюстрации от детски приказки и откриха коя от тях не отговаря на съответната приказка. На края те сами оцветиха илюстрации от популярни приказки.

ОДЗ „Радост“


Търсене