Водосвет

Дата на публикуване: 20.09.2016 13:04

 

Водосвет и спасяване на Божия Кръст в град Елин Пелин на Богоявление

В 7:30 часа на 6 януари камбаните на храма „Св. Николай Мираклийски Чудотворец“ в град Елин Пелин възвестиха началото на празничното богослужение по повод един от най-големите християнски празници в календара на Българската православна църква – Йордановден или Богоявление. Това е денят, в който Св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син Исус във водите на река Йордан. Според нашите вярвания на този ден небето се отвяря и Господ изпълнява желания на миряните.

Църквата още от сутринта се изпълни с хора, дошли да чуят Божието слово и да станат част от светата литургия. В 10:00 часа започна литийното шествие, което, тръгвайки от храма, премина през целия град, за да достигне до Черния мост на река Лесновска, където чакаха още хора. В шествието взе участие и Николай Плещов, председател на Общинския съвет, който носеше храмовото знаме.

Най-напред свещеник Стоян и иподякон Цветан Велинов извършиха великия водосвет, който се полага след църковната литургия. След обреда в реката беше хвърлен Богоявленският Кръст, а за неговото спасяване, сред възторжените възгласи на всички присъстващи, скочиха петима юнаци – четирима млади мъже и едно момче. Кръстът бе изваден от студените води от именяк – Йордан Христов. Младият човек се преборва за него за втори път, като първият път, когато вади светинята от реката, е през 2014 година. Здрава и щастлива година очаква Йордан, защото според вярванията, този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Отец Стоян благослови и награди смелчаците, а събралите се хора си взеха светена вода – за здраве, сила и благополучие.


Търсене