НУ „Христо Ботев“

Дата на публикуване: 20.09.2016 13:04

НУ „Христо Ботев“ отбеляза рождения ден на своя патрон

За учителите и учениците от Начално училище „Христо Ботев“ 6-ти януари е празник не само заради Богоявление. На тази дата през 1848 година е роден великият българин Христо Ботев – патрон на училището.

В 11:30 фоайето на училището беше изпълнено с ученици и учители, всички в очакване на началото на празника в чест на Ботев. Гост на събитието беше госпожа Натали Марценкова, заместник кмет по Европейските политики и програми, която пожела на всички много успехи и изказа уважението си към учителската професия и постиженията на училището.

Децатата от танцов ансамбъл „Шопче“ – все ученици от НУ „Христо Ботев“, поздравиха съучениците си с няколко танца от нашия край и бяха бурно аплодирани. След тях в памет на патрона на училището учениците отбелязаха ключовите факти от живота на Ботев.

Вълнуваща част от празника беше обявяването на резултатите в конкурсите под надслов „...и „Радецки“ гордо плува“ и награждаването на победителите от директора на училището, госпожа Гергана Иванова. Учениците от първи клас получиха като групова награда комплекти настолни игри за отличното си представяне при сглобяване на пъзел с кораба „Радецки“, изложен в коридора пред класните им стаи. Второкласниците участваха в конкурс за рисунка на тема „...и „Радецки“ гордо плува“. Сред многото илюстрации на знаменития кораб, носил на борда си Ботевите четници, бяха отличени картините на Юлиян Ангелов от IIб клас на трето място, на Пламена Димитрова от IIа клас на второ място и на Божидар Малчев от IIб клас на първо място. 

Специалната награда на директора в този конкурс получи Йоана Маджарова от IIб. Задачата на учениците от трети клас отново бе подреждане на пъзел с кораба „Радецки“, но със значително по-висока степен на сложност от този на първолаците. Всички третокласници получиха настолни игри за сглобяването на пъзела. Най-голямо бе предизвикателството за учениците от четвърти клас. Те трябваше да напишат съчинение-разсъждение на тема „Ботев е моят герой“. Журито от учители присъди първата награда в този конкурс на Стела Нечева (IVб), следвана от Илона Петрова (IVб) и Христина Гаврилова (IVв), съответно на второ и трето място.

Поводите за гордост и призовете не свършиха с това. Дора Кръстева от IVб бе отличена за особени постижения в ученето за успешното си представяне на 24-тия турнир по математика „Черноризец Храбър“. Госпожа Гергана Иванова присъди и специална награда за доблестна постъпка на Симеон Митков от IVа клас, намерил и предал портмоне с парична сума. „Освен да се стремим към много знания, трябва да бъдем и добри хора“, подчерта директорката.

Следвайки тази мисъл, г-жа Иванова отличи два класа – IIв с класен ръководител г-жа Станчева и IIIв, ръководен от г-жа Микова, като класове с най-толерантно отношение между учениците.

На рождението на Ботев са посветени и спортните състезания със щафетни игри, които ще се провеждат в няколко поредни часа по Физическо възпитание във всички класове, а за най-добрите ще има изненади при класните ръководители.

В заключение директорката пожела на децата и колегите си: „Нека продължаваме да радваме с успехи и с добро поведение учители и родители!

За завършек на празника прозвуча химна на училището, който всички присъстващи пееха с гордост: „Със пътища безбройни примамва ни светът, но винаги най-верен е Ботевият път“.


Търсене