„Джамал“ в Равно поле

Дата на публикуване: 20.09.2016 13:04

Село Равно поле празнува „Джамал“

На 23 януари 2016 година в село Равно поле се състоя празникът „Джамал“. Обичаят за пръв път се провежда през 1954 година. След няколко години прекъсване, от 1962г. насам, всяка година в селото джамали обикалят улиците и къщите, за да плашат със звънците и страшния си вид зли сили и да вещаят здраве, благоденствие и богата реколта на жителите.

Въпреки минусовите температури, в центъра на селото млади и стари се бяха събрали в очакване на кукерите. Хората се топлеха край голям огън, стъкнат в средата на площада, около който се изви и импровизирано хоро.

Малко след 14:00 часа силен звън и удари на тъпан известиха пристигането на джамалите. Както традицията повелява, групата се състоеше от млади момчета и мъже до 28-годишна възраст. Те обикалят от ранна сутрин, за да минат през всички домове, където стопаните ги очакват с дарове, а обиколката завършва на селския площад, където джамалите скачат и танцуват около огъня.

Ключов момент за празника беше пресъздаването на обичая „Венчавка“. Част от младежите бяха предрешени като булка, младоженец, сватове и кумове, придружавани от свещеник. Сватбарите се качиха на сцената, където с много хумор и закачки, свещеникът извърши церемонията по венчаването и обяви младата двойка за съпруг и съпруга.

Гости на празника бяха кметът на Община Елин Пелин доц. Ивайло Симеонов и заместник-кметът по Европейските програми и проекти Натали Марценкова. След венчавката, кметът на село Равно поле, Цанко Цанев, приветства събралите се хора и покани доц. Симеонов на сцената, за да раздадат заедно грамоти и медали на всички джамали. Специално внимание и овации получиха Венцислав Димитров – най-малкият джамал, само на 8 години, Траян Спасов – за най-атрактивен костюм, Николай Тасев – най-дългогодишен участник в кукерската група, Емил Цветанов – организаторът на джамалите тази година, който участва в нея от 1979г., както и Мартин Грозданов, който години наред се занимава с организацията на групата и е допринесъл много за поддържането на традицията. Г-н Цанев подчерта, че инициативата е изцяло на младежите, а доц. Симеонов обеща на следващата година да има подкрепа и от Община Елин Пелин, за да се насърчат младите хора и жителите на селото да пазят духа и обичаите си живи.

В празника се включиха танцов клуб „Да танцуваме заедно“ и женска певческа група „Равнополска китка, които огласиха площада с автентичните си изпълнения.


Търсене